CORTADOR ANDALUZ
Spanje, zoveel meer dan genieten van de zon
Eten en drinken staat centraal in het dagelijks leven in de Spaanse cultuur. Wanneer je de straten van dorpjes en steden doorkruist kom je veel restaurantjes en cafeetjes tegen waar veelvuldig gegeten en gedronken wordt. Typische Spaanse delicatessen zijn hier in overvloed te verkrijgen en worden tevens in overvloed genuttigd, het goede leven. Naast de olijven, manchego (kaas) wordt de Jamón Ibérico ham gezien als een vast onderdeel van de koude tapas.
Heerlijk op een broodje of gewoon los, Jamón Ibérico is met recht een van de meest gewaardeerde onderdelen van de Spaanse gastronomie, een luxe smaakvolle hamsoort en wordt voornamelijk geproduceerd in Zuidwest Spanje. De meeste Ibérico varkens leven bij Sevilla, Córdoba en Huelva, waar wij dit product ook vandaan importeren.
IBÉRICO HAM, VERSCHIL MOET ER ZIJN
De 'titel' Jamón Ibérico is weggelegd voor varkens die minstens 50% van het Ibérico ras zijn. Wanneer het varken voor 100% afstamt van dit ras hebben we het over de hoogste kwaliteit ham die je kunt krijgen. Jamón Ibérico wordt ook wel 'Pata Negra' genoemd, de varkens stammen namelijk af van de zwarte Iberische varkens met zijn zwarte poten.
De Ibérico ham verdelen we in drie verschillende soorten, dit heeft alles te maken met het leven van de varkens, het voedsel dat zij hebben gekregen en de rijpingstijd van de ham. Door deze verschillen bij de ontwikkeling van de Ibérico ham ontstaat hiermee ook een verschil in smaak en daarmee ook in prijs.
JAMÓN IBÉRICO DE CEBO
Deze hamsoort wordt bekroond met 1 ster als het gaat om de smaak. Deze varkens hebben een beperkte uitloop en worden voornamelijk gevoed met graan en peulvruchten. Deze ham heeft een rijpingstijd van 24 maanden voordat zij gegeten wordt. Ondanks de laatste in de rij is deze heerlijk en uiteraard een goede keuze.
JAMÓN IBÉRICO DE CEBO CAMPO
Met 2 sterren achter zijn naam is de Jamón Ibérico de Cebo Campo een voortreffelijke ham. De varkens van deze soort ham hebben de vrijheid om rond te lopen in weiden en krijgen naast graan en peulvruchten ook gras te eten. De rijping van deze hamsoort is identiek aan de Jamón Ibérico de Cebo namelijk 24 maanden maar is zoveel lekkerder door de vrijheid van de dieren en de extra voeding van natuurlijk gras.
JAMÓN IBÉRICO DE BELLOTA
En dan... de duurste en smaakvolste soort van de Ibérico ham; Jamón Ibérico de Bellota met drie sterren, de winnaar onder de hammen. De varkens hebben veel vrijheid en krijgen in principe dezelfde voeding zoals gras, graan en peulvruchten echter het verschil met de anderen is dat het varken tussen november en maart 2, 3 of 4 maanden wordt vetgemest. Hun voeding bestaat dan enkel uit eikels en gras. Door het eten van doorgaans 10 kilo eikels per dag krijgt de ham zijn karakteristieke nootachtige smaak, de eikels zijn dan ook goed te proeven! De rijpingstijd van deze ham is wel 36 maanden lang, kortom een ham van meer dan bovenmaatse kwaliteit.
EN… PROEVEN MAAR!
Wil je het een keer zelf ervaren? Klik dan hier om te bestellen. Wat de keuze ook wordt... het wordt in ieder geval genieten!